Meny Stäng

Bilförsäkring för avställd bil

De flesta frågor som gäller försäkringar på avställda bilar handlar om ifall man måste ha den obligatoriska trafikförsäkringen på en bil som är avställd. Och svaret på den frågan är nej. Du behöver inte ha trafikförsäkring om bilen är avställd eller avregistrerad, men det är också enda chansen att slippa ifrån denna lagstadgade försäkring om man äger en bil. Det går, till exempel, inte att hävda att bilen inte är i kördugligt skick eller att du inte har för avsikt att köra den på allmän väg. Du måste ha trafikförsäkringen ändå. Men, om du ställer av bilen upphör denna försäkringsplikt.

Men, det finns också frågor som rör bilförsäkringar för avställda bilar. Försäkringar som ger ersättning om något händer med bilen. Det finns ju många olika anledningar till att man ställer av en bil. och om man har för avsikt att ta den i bruk igen, kan det givetvis vara bra att ha den försäkrad om något skulle hända. En bilförsäkring täcker ju, exempelvis, vid stöld, brand, skadegörelse och liknande. Händelser som kan inträffa även när bilen är avställd.

Avbeställd bil? – Teckna Avställningsförsäkring:

Moderna
Moderna Försäkringar
 • Moderna Försäkringar
 • Få upp till 20% rabatt på din premie genom att samla dina försäkringar.

  Skräddarsy din bilförsäkring med olika tilläggsförsäkringar.
 • Få ett prisförslag:
Folksam
Folksam
 • Folksam
 • Folksams Bilförsäkring Stor är topprankad i Konsumenternas jämförelse.

  Maskinskadeförsäkring ingår upp till 10 år eller 12000 mil i Bilförsäkring Stor.
 • Få ett prisförslag:
ICA
ICA Försäkring
 • ICA Försäkring
 • Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka ingår, båda helt utan självrisk.

  Bonus: ICA-bonus för dig med något av ICAs kort på hela försäkringskostnaden
 • Få ett prisförslag:

Men, du behöver kanske inte de andra delar som ingår i en vanlig bilförsäkring när bilen inte är i drift. Och eftersom du inte måste betala trafikförsäkringen när bilen är avställd blir en vanlig bilförsäkring onödigt dyr. Men, det finns en speciell bilförsäkring som du kan teckna för att ha ett bra försäkringsskydd under avställningstiden. Med en avställningsförsäkring, eller garageförsäkring som den också kallas får du samma skydd för bilen när den är avställd som en helförsäkring ger för en bil som är i bruk.

Mindre risk med avställd bil

Man kanske tycker att man lika gärna kan ha den där helförsäkringen då, men det finns mycket pengar att spara på att ta en avställningsförsäkring istället. Eftersom en avställd bil inte utsätts för lika stora risker som en bil som körs i trafik blir avställningsförsäkringen ett betydligt billigare alternativ. Ju högre risk för att försäkringsbolaget ska behöva betala ut ersättning i en eller annan form, desto högre är försäkringspremien. En avställningsförsäkring kostar i regel inte mer än cirka 10-20 % av en helförsäkring. Så det är alltid lönsamt att se över sina försäkringar. Dels för att se till att man har ett bra försäkringsskydd, men också för att hålla koll på att man inte betalar onödigt mycket.

Bilförsäkring för avställd bil

En avställningsförsäkring ger dig ersättning vid brand och stöld, men du kan också få ersättning för vagnskada som uppstår av skadegörelse, eller om bilen blir påkörd där den står eller liknande situationer. I avställningsförsäkringen ingår också de rättsskydd som finns i övriga bilförsäkringar. Det betyder att du kan få hjälp med både advokat och rättegångskostnad om du dras in i en rättstvist som har med din bil att göra. Eftersom bilen är avställd blir det här inte frågan om tvister i samband med trafikolyckor. Men, precis som i den vanliga bilförsäkringen täcker rättsskyddet också tvister som handlar om köp eller försäljning av bil, samt tvister som kan uppstå i samband med reparationer.

Om du planerar att ställa av din bil

Om du planerar att ställa av din bil, är det alltså viktigt att du tittar på detta med försäkringen. Många säger upp sin bilförsäkring i samband med avställningen, men då har man alltså inget skydd alls om något skulle inträffa. En del försäkringsbolag ändrar din försäkring utan att du behöver göra något när en avställning registreras. Har du en hel- eller halvförsäkring på bilen innan avställningen ändras denna automatiskt till en avställningsförsäkring när du avställer bilen.  Och när du ställer på bilen igen uppdateras försäkringen till samma nivå som du hade tidigare.  Om ditt försäkringsbolag erbjuder denna service behöver du alltså inte tänka på försäkringsfrågan över huvud taget när du ställer av bilen.  Men även om försäkringen träder i kraft automatiskt måste du givetvis inte ha en garageförsäkring på din bil.

Vill du inte ha någon bilförsäkring alls under tiden som bilen är avställd är det bara du hör av dig till ditt bolag så tar de bort den. Det finns ju, som sagt, många anledningar till att man ställer av en bil. Ibland handlar det om en gammal bil som man kanske inte ens tänker ställa på igen, och då kan det förstås vara onödigt att betala en försäkring.

När du ställer av bilen är det många obligatoriska kostnader som försvinner. Du måste inte längre ha trafikförsäkringen eftersom bilen inte används i trafiken. Du behöver heller inte betala fordonsskatt på bilen. Och du kan alltså själv välja om du vill ha en billig garageförsäkring eller om du inte behöver något försäkringsskydd.

Du får inte ens bogsera bilen

Men, när du har ställt av bilen får du heller inte köra den. Du får inte ens bogsera bilen. Så om du, till exempel, planerar att sälja bilen kan det vara klokt att ställa på den och betala trafikförsäkring och fordonsskatt. Detta för att eventuella köpare ska kunna provköra bilen. Det är betydligt svårare att sälja en avställd bil eftersom den inte kan provköras alls. Enda gången du kan få köra en avställd bil är om du har en avställningsförsäkring och betalar fordonsskatt. Då får du köra den kortaste vägen till och från bilprovningen.

Idag är en avställning av en bil en snabb och enkel process. Du kan ställa av den via internet och Transportstyrelsens hemsida. Det tar bara några minuter och det mesta sköts automatiskt. På Transportstyrelsens hemsida går du in under e-tjänster. För att kunna ställa av bilen måste du kunna identifiera dig som bilens ägare. Det kan du göra med din e-legitimation eller med den behörighetskod som finns på bilens registreringsbevis. Du måste också skrapa fram en fyrsiffrig kod som finns på bilens registreringsskylt.

Under den stora siffran på kontrollmärket finns en grå fyrkant. Denna ska du skrapa på för att få fram de fyra siffror som du ska ange när du ställer av bilen. Men, när kontrollmärket försvinner nästa år, försvinner också kravet på denna kontrollkod. När avställningen registreras skickas ett meddelande till ditt försäkringsbolag som då nedgraderar din försäkring till en avställningsförsäkring, och betalar ut eventuellt överskott på den premie du har betalat in.

Recension:
Bilförsäkring för avställd bil
Betygsatt av: BilligasteBilförsäkringen.nu
Betyg: 4