Meny Stäng

Bilförsäkring för ny bil

När du köper en ny bil är du förmodligen också medveten om att du måste ta en bilförsäkring. Egentligen är det inte en bilförsäkring du måste ha, utan en trafikförsäkring. Bilförsäkringen tecknar du om du vill ha ett försäkringsskydd för din bil. Trafikförsäkringen däremot är obligatorisk och den måste alla bilägare ha. Det finns de som tror att man inte behöver ha en trafikförsäkring om man inte tänker köra bilen på allmän väg, men det är en missuppfattning. Det är bara om du avregistrerar, eller ställer av, bilen som du kan slippa att betala en trafikförsäkring. Det räcker alltså inte att säga att bilen inte är i kördugligt skick, eller att du inte tänker köra den på vägen.

Trafikförsäkringen är alltså obligatorisk för alla bilägare, ja för alla som äger ett fordon egentligen. Denna försäkring är inte det samma som en bilförsäkring, men den ingår som grunden i alla bilförsäkringar, oavsett vilken försäkringsnivå du väljer.  Men, själva trafikförsäkringen är i första hand till för att hålla dina medtrafikanter skadeslösa om en olycka sker där din bil är inblandad. Om du orsakar en trafikolycka, till exempel, ersätter trafikförsäkringen skador på de som åker i din bil, men också skador på andra personer och andra bilar som är inblandade.

Teckna bilförsäkring för en ny bil online:

Moderna
Moderna Försäkringar
 • Moderna Försäkringar
 • Få upp till 20% rabatt på din premie genom att samla dina försäkringar.

  Skräddarsy din bilförsäkring med olika tilläggsförsäkringar.
 • Få ett prisförslag:
Folksam
Folksam
 • Folksam
 • Folksams Bilförsäkring Stor är topprankad i Konsumenternas jämförelse.

  Maskinskadeförsäkring ingår upp till 10 år eller 12000 mil i Bilförsäkring Stor.
 • Få ett prisförslag:
ICA
ICA Försäkring
 • ICA Försäkring
 • Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka ingår, båda helt utan självrisk.

  Bonus: ICA-bonus för dig med något av ICAs kort på hela försäkringskostnaden
 • Få ett prisförslag:

Och om du skulle råka backa in i grannens garageport, eller köra på en bil på parkeringen, ersätts de skador som uppkommer av din trafikförsäkring. Men, om din egen bil skadas vid olyckstillfället får du ingen ersättning för detta från denna försäkring. Om du vill du ha en försäkring som täcker skador på din bil måste du alltså teckna en bilförsäkring.

Du vet säkert att det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar.  Hos nästan alla bolag delas försäkringarna in i två olika nivåer:  halvförsäkring och helförsäkring. Till dessa försäkringar kan man också teckna olika tilläggsförsäkringar för ett mer omfattande försäkringsskydd. I grunden på alla bilförsäkringar ligger en trafikförsäkring eftersom den är ett måste. När du tecknar en bilförsäkring för din nya bil behöver du alltså inte fixa trafikförsäkringen separat eftersom den alltid ingår i en bilförsäkring, oavsett vilken försäkringsnivå du väljer.

Att välja mellan hel- och halvförsäkring

Du kan alltså välja mellan hel- och halvförsäkring, och vill du ha ett ännu mer omfattande försäkringsskydd än dessa kan ge finns det olika tilläggsförsäkringar att välja till. För att veta vad du betalar för, och också vad du får för pengarna, är det bra att ta reda på vad som ingår i de olika försäkringarna. I stora drag är det ganska lika innehåll i de olika försäkringsnivåerna oavsett vilket försäkringsbolag du väljer. En helförsäkring är naturligtvis mer omfattande än halvförsäkringen, men den är inte bara hälften så omfattande som man kan tro.

För Halvförsäkringen är betydligt mer omfattande än man kan tro om man bara går efter namnet. Den huvudsakliga skillnaden mellan en hel- och en halvförsäkring är att helförsäkringen även omfattar vagnskada.

Bilförsäkring för ny bil

Man brukar säga att den som har en ny, och dyr, bil bör välja en helförsäkring, och att man inte behöver mer än en halvförsäkring till en äldre bil. Om man tecknar en helförsäkring på den nya bilen kan man byta den mot en halvförsäkring när bilen blir gammal och har tappat i värde eftersom vagnskadeförsäkringen ändå inte ger så mycket då.  Men, detta är egentligen mer en myt. Visserligen stämmer det att det oftast inte lönar sig att ha en helförsäkring på en gammal bil. Men, köper du en ny bil har du egentligen inte heller nytta av en helförsäkring.  

Nya bilar med vagnskadegaranti

Nästan alla bilar som säljs nya kommer med en vagnskadegaranti, vilket gör att det blir onödigt att betala för en helförsäkring. Du behöver helt enkelt inte den där vagnskadeförsäkringen som är det som skiljer helförsäkringen från en halvförsäkring. Ska du teckna en försäkring på en sprillans ny bil kan du alltså nöja dig med en halvförsäkring och uppgradera till en helförsäkring när vagnskadegarantin slutar att gälla. På de flesta bilar gäller vagnskadegarantin i tre år, men det kan finnas variationer. Så det gäller förstås att du tar reda på hur lång tid garantin gäller för din bil, så att du kan teckna en helförsäkring i rätt tid.

Så det där med att man ska ha en helförsäkring på en ny bil och en halvförsäkring på en äldre stämmer alltså inte riktigt. Istället kan försäkringscykeln för en bil se ut så här: halvförsäkring de tre första åren (eller så länge som vagnskadegarantin gäller) – helförsäkring – halvförsäkring när bilens värde sjunkit rejält. Här skulle man kanske också kunna tänka sig att man väljer att enbart ha en trafikförsäkring för en gammal bil som bara är värd några tiotals tusen. Men, då kan det vara bra att tänka på att det också finns andra delar i en bilförsäkring som kan vara bra att ha, som exempelvis rättsskydd och liknande. Om en olycka sker kan det vara bra att ha en trygghet som inte bara gäller bilen utan också en själv som person.

Jämföra försäkringar

Men, detta är förstås inte en fråga som är aktuell när du just köpt en ny bil och ska teckna en försäkring på den. Det räcker alltså med en halvförsäkring den första tiden, och för att få en försäkring som ger dig så mycket som möjligt för pengarna är det bra att jämföra olika försäkringar. Genom att jämföra och se vad de olika försäkringarna innehåller kan du hitta den bästa och billigaste försäkringen för din bil. Men, det är viktigt att tänka på att det inte alltid är det lägsta priset som ger den bästa försäkringen.

Det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren så att du ser vad försäkringen innehåller. Vilka skador ersätts och hur ser ersättningen ut för olika skador. Men, andra faktorer, som självrisken till exempel, kan också vara avgörande för vilken försäkring du vill ha. En låg självrisk gör att du inte behöver betala så mycket om du behöver utnyttja försäkringen i något sammanhang, men en låg självrisk ger ofta också en högre försäkringspremie. Det finns naturligtvis också andra saker som kan avgöra vilken försäkring som passar bäst för just dig.

Recension:
Bilförsäkring för ny bil
Betygsatt av: BilligasteBilförsäkringen.nu
Betyg: 4