Meny Stäng

Bilförsäkring för ungdom

Alla som äger en bil måste ha en bilförsäkring. Eller snarare en trafikförsäkring. Enligt lag måste du ha en trafikförsäkring om du äger en bil, eller ett annat fordon, och det spelar egentligen ingen roll om du tänker köra bilen på allmän väg eller inte. Nej, det spelar inte ens någon roll om bilen är i kördugligt skick. Det är bara om du ställer av bilen, eller avregistrerar den, som du kan komma undan den obligatoriska trafikförsäkringen. Många säger att man måste ha en bilförsäkring om man har en bil, men det är egentligen inte riktigt sant. Du måste ha en trafikförsäkring, och den ingår i alla bilförsäkringar, men du måste inte nödvändigtvis ha en bilförsäkring som ger ett försäkringsskydd för din bil.

Teckna bilförsäkring för ungdom:

Vårt toppval

ICA bilförsäkring

Bra skydd, schysst pris

 • Topprankad i test

 • Fast pris i 5 år

 • ICA-bonus på försäkringen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp 24/7

Hedvig

Helt utan bindningstid

 • Utan bindningstid

 • Vägassistans 24/7

 • Personlig service i appen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassat skydd

Gofido

Konkurrenskraftigt pris

 • Utan bindningstid

 • Helt digitalt

 • Anpassa ditt skydd

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är avsedd att hålla dina medtrafikanter skadeslösa om du orsakar en trafikolycka, eller om din bil är inblandad i en olycka. Denna försäkring ersätter då skador på både förare och passagerare i din bil. den ersätter också skador på andra personer, och annans egendom som är inblandade i olyckan. Om du råkar backa på en bil på parkeringen vid varuhuset, eller om du kör ner din grannes staket, till exempel, täcker din trafikförsäkring de skador som uppstår på den andar bilen och på staketet.

Men, om du får skador på din bil vid samma tillfälle får du ingen ersättning för dessa från trafikförsäkringen. För att du ska kunna få hjälp med skadorna på din bil måste du ha en bilförsäkring. För enkelhets skull kan man säga att trafikförsäkringen skyddar dina medtrafikanter, medan bilförsäkringen ger ett försäkringsskydd för din bil, din egendom som du har i bilen och också för dig själv.

bilförsäkring ungdom

Om olyckan är framme

De flesta vill givetvis också ha en försäkring som man själv har nytta av om olyckan är framme. Utöver trafikförsäkringen erbjuder försäkringsbolagen bilförsäkringar som i de flesta fall finns i två olika nivåer: hel- och halvförsäkring. Om du har en halvförsäkring får du ersättning för skador som orsakas av stöld och brand, glasskador och maskinskador, räddning och bärgning och du har också ett rättsskydd.

Du kan få hjälp med både advokats- och rättegångskostnader och detta gäller inte bara vid tvister i samband med trafikolyckor, utan också om du hamnar i en rättstvist i samband med köp eller försäljning av bil, eller i samband med reparation. Det finns alltså en god anledning att teckna en bilförsäkring och inte bara den obligatoriska trafikförsäkringen. Vill du också ha ersättning vid vagnskada får du välja en helförsäkring.

I många sammanhang finns det speciella ungdomspriser, som gör att ungdomar får ett lägre pris än andra. Men, när det gäller bilförsäkringar är det faktiskt helt tvärtom. Här är priset betydligt högre för ungdomar än för äldre bilförare. För att slippa undan med en lägre försäkringspremie är det kanske frestande att ta försäkringen i någon annans namn, till exempel en förälders. Men, försäkringen måste stå på den huvudsakliga brukaren. Om du råkar ut för en olycka, och man upptäcker att försäkringen står på någon annan än den som äger och brukar bilen, betalas ingen ersättning ut. Och då har du betalat försäkringen helt i onödan.

Faktorer som påverkar bilförsäkringen

Det finns många olika faktorer som påverkar hur mycket man ska betala för en bilförsäkring. När ett försäkringsbolag sätter priset på en försäkring gör man det i förhållande till risken för att behöva betala ut ersättning. När det gäller bilförsäkringar handlar det alltså om sånt som ökad olycksrisk, ökad risk för stöld och liknande. Här räknar man alltså med att ungdomar, med ett relativt nytt körkort, utgör en större risk än äldre och mer erfarna bilförare. Men det är inte bara din ålder som avgör hur dyr din bilförsäkring blir. Saker som bilmärke, bostadsort, om bilen står i garage eller inte när den inte används och hur många mil man kör per år är också sådant som påverkar priset på försäkringen.

Skaffa bilförsäkring som ungdom.

Åtgärder för att påverka priset

Din ungdom kan du ju inte påverka, och man flyttar ju inte heller till en annan ort för att få en billigare bilförsäkring. Så detta att du måste betala ett högre pris för din försäkring nu är helt enkelt något du får förhålla dig till. Men, det går givetvis att vidta en del åtgärder så att du ändå kan få försäkringen till ett så bra pris som möjligt.

Genom att jämföra försäkringar hos olika försäkringsbolag, och se över vilken typ av försäkring du vill ha, kan du hitta den som ger dig mest för pengarna. Det första du behöver göra är att fundera på om du ska ha en hel- eller en halvförsäkring. Många tycker att de vill ha ett så komplett försäkringsskydd som möjligt och tecknar därför en helförsäkring. Men, har man en äldre bil, som kanske inte är värd så mycket kan en helförsäkring vara onödig.

Att köra en begagnad bil

Eftersom det i stort sett bara är vagnskadeersättningen som skiljer kan det vara bra att titta på hur mycket man skulle kunna få för den gamla bilen om något händer. Många väljer att försäkra en nyare bil med en helförsäkring, men går sedan över till en halvförsäkring när bilen fått några år på nacken. Om värdet är lågt lönar det sig inte att betala på en helförsäkring eftersom den ersättning man får för bilen om något händer är så låg.  

Så om du kör en begagnad bil kan en halvförsäkring vara tillräcklig och du kan spara in en hel del pengar genom detta val. Ju mer omfattande försäkringen är desto dyrare är premien, och vice versa. Så det kan verkligen löna sig att se över vilket försäkringsskydd du faktiskt har behov av.

Här på nätet kan du jämföra olika försäkringsnivåer hos de olika bolagen, och eftersom varje försäkringsbolag sätter sina priser själva kan du kanske också hitta bolag som erbjuder försäkringar för unga som inte är så mycket dyrare än för äldre. Kom bara ihåg att inte bara titta på priser när du jämför de olika försäkringarna. Det är också viktigt att se efter vad de olika försäkringarna innehåller, och vilka villkor som gäller. Kolla villkoren så du vet vad du betalar för och så att du får den försäkring som är bäst för dig.

Recension:

Bilförsäkring för ungdom
Betygsatt av: BilligasteBilförsäkringen.nu
Betyg: 4