Meny Stäng

Bilförsäkring Saab

Saab är tillsammans med Volvo en stor del av svensk fordonshistoria. Den första prototypen lanserades redan 1947, och sedan har en lång rad bilmodeller tillverkats och sålts i Sverige och resten av världen. Så om du har köpt en Saab vill du förstås ha en bra försäkring till din bil.

Det är en allmänt utbredd missuppfattning att man är skyldig att ha en bilförsäkring om man äger en bil. Det finns inga lagar och regler om att du måste ha bilen försäkrad, utan det är helt och hållet för din egen skull för att du ska kunna få ersättning om något händer bilen. Bilförsäkringen ger också ersättning vid många olika situationer, som exempelvis rättshjälp, bärgning och liknande. Men, den är absolut inte obligatorisk. Däremot är du skyldig att ha en trafikförsäkring på ditt fordon.

Trafikförsäkringen är i första hand till för dina medtrafikanter, men ger också ersättning för skador på alla som färdas i din bil vid en olycka. Dessutom ersätter trafikförsäkringen skador på andras egendom som du är vållande till. Om du kör på en bil på den stora parkeringen, eller backar in i grannens lekstuga, till exempel, ersätts dessa skador via din trafikförsäkring. Men, den försäkringen ger ingen ersättning för de skador som eventuellt uppkommer på din egen bil. för att kunna få hjälp med dessa, och andra, skador på din bil måste du ha en bilförsäkring.

Teckna bilförsäkring online:

Moderna
Moderna Försäkringar
 • Moderna Försäkringar
 • Få upp till 20% rabatt på din premie genom att samla dina försäkringar.

  Skräddarsy din bilförsäkring med olika tilläggsförsäkringar.
 • Få ett prisförslag:
Folksam
Folksam
 • Folksam
 • Folksams Bilförsäkring Stor är topprankad i Konsumenternas jämförelse.

  Maskinskadeförsäkring ingår upp till 10 år eller 12000 mil i Bilförsäkring Stor.
 • Få ett prisförslag:
ICA
ICA Försäkring
 • ICA Försäkring
 • Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka ingår, båda helt utan självrisk.

  Bonus: ICA-bonus för dig med något av ICAs kort på hela försäkringskostnaden
 • Få ett prisförslag:

När man väljer bilförsäkring, oavsett om man kör en Saab eller ett annat bilmärke, bör man titta på vilka behov man har. Hur och var ska du köra, till exempel? Sedan kan du titta på de olika försäkringsbolagens försäkringar för att se vad de innehåller. Alla försäkringsbolag som säljer bilförsäkringar har försäkringar för Saab. Ofta finns en allmän försäkring som gäller oavsett bilmärke, men många av försäkringsbolagen erbjuder också märkesförsäkringar där villkoren kan se lite annorlunda ut.

En ren Saabförsäkring ger, exempelvis, oftast en mer generös maskinskadeförsäkring än en vanlig bilförsäkring gör. Har du en Sabbförsäkring som är skräddarsydd för Saabägare garanteras du också att reparationerna sker på en auktoriserad Saab-verkstad och att man enbart använder sig av Saab originaldelar vid reparationerna.

Vad ska en märkesförsäkring garantera?

Det finns alltså flera försäkringsbolag som erbjuder försäkringar som sägs vara skräddarsydda för Saab. Men, det gäller, som alltid, att titta på villkoren. Hos en del bolag är det nämligen en helt vanlig bilförsäkring som egentligen ser likadan ut för alla bilmärken även om den kallas för märkesförsäkring. En riktig Saab-försäkring ska givetvis garantera att din bil repareras på en auktoriserad Saab-verkstad och att man använder originaldelar.

Men, när man väljer försäkring till sin bil är det många saker att tänka på. Du måste inte ha en särskild Saab-försäkring för att du äger en Saab. En vanlig bilförsäkring ger dig samma trygghet, om du läser villkoren i förväg och väljer en försäkring med den omfattning du behöver. När du jämför bilförsäkringar, oavsett om du har en Saab eller en annan bil, är det viktigt att se till både villkor och pris. När det gäller priset sätts detta oftast individuellt, och du måste ange bilens registreringsnummer för att få fram det exakta priset.

Försäkringspremien sätts utifrån riskbedömning

Försäkringspremien sätts utifrån den riskbedömning som alla försäkringsbolag gör. Ju större skaderisk bilen anses ha desto högre blir priset. I denna riskbedömning väger man in bland annat din ålder, hur länge du har haft körkort och vart i landet du bor. Om du nyligen fått körkort ses det som en förhöjd risk, liksom om du är ung. Det finns också vissa platser i landet där risken för både skador och inbrott i bilen räknas som större och där bilförsäkringen alltså är dyrare.

Men denna bedömning kan se helt olika ut mellan de olika bolagen, och därför kan det löna sig rejält att titta på flera olika bilförsäkringar och jämföra dem. Även när du tar en märkesförsäkring räknas dessa faktorer in vid prissättningen.

Bilförsäkringar finns vanligen i två olika nivåer: helförsäkring och halvförsäkring. Hel och halv kan ge sken av mycket stora skillnader, men den huvudsakliga skillnaden mellan dessa nivåer är att helförsäkringen också omfattar vagnskador, vilket inte halvförsäkringen gör. Hos något försäkringsbolag finns vagnskadeförsäkring som tillval både för den större och den mindre bilförsäkringen. Ofta brukar man rekommendera bilägare med nya och dyra bilar att teckna en helförsäkring medan man kan nöja sig med en halvförsäkring på en äldre begagnad bil.

Ny eller begagnad Saab?

Men, om du köper en helt ny Saab finns det egentligen ingen anledning att betala för en helförsäkring, eftersom bilen har en vagnskadegaranti som ger det skydd som helförsäkringen står för.  Under de första åren, när vagnskadegarantin gäller, är det alltså fullt tillräckligt att ha en halvförsäkring på din Saab. Den tillsammans med vagnskadegarantin ger dig det skydd du vanligtvis får av en helförsäkring, med den skillnaden att du inte behöver betala för den dyrare försäkringen. Vagnskadegarantin gäller för det mesta under tre år, och efter detta är det dags att höja försäkringen till en helförsäkring.

Ofta sköter försäkringsbolaget detta automatiskt, så att du garanterat har ett fullgott försäkringsskydd utan att du behöver göra något själv. Detta gäller både om du tar en vanlig försäkring och en märkesförsäkring. En bilförsäkring ger inte bara ett bra skydd om du råkar ut för en trafikolycka. Den täcker också mycket annat som kan hända en bilägare. Och här ger en halvförsäkring faktiskt ett nästan lika gott skydd som en helförsäkring hos de flesta försäkringsbolag. I den vanliga halvförsäkringen ingår sådant som brand, stöld, glas, maskin och elektronikskador, rättsskydd, krisskydd och räddning.

Om olyckan är framme

Detta betyder att du får ersättning för de skador som uppstår på bilen om den utsätts för inbrott eller inbrottsförsök, till exempel. Om olyckan är framme är det förstås extra skönt att kunna få hjälp med räddning och krishjälp. Dessutom får du ersättning för både advokat- och rättegångskostnader om du tvingas in i en rättstvist. Och rättsskyddet gäller inte bara för tvister i samband med olyckor. Om det uppstår en rättstvist i samband med köp eller försäljning av bilen, eller i samband med reparation, gäller också försäkringens rättsskydd.

Recension:
Bilförsäkring Saab
Betygsatt av: BilligasteBilförsäkringen.nu
Betyg: 5