Meny Stäng

Bilförsäkring Passat

Alla som äger en bil måste ha en trafikförsäkring, och den måsta man ha omedelbart om man ska få köra bilen på vägen. Visserligen är inte trafikförsäkring och bilförsäkring samma sak, men de flesta tecknar en bilförsäkring tillsammans med trafikförsäkringen redan från början. Och eftersom man måste ha försäkringen snabbt är det inte alltid man tittar på olika alternativ för att få den mest förmånliga bilförsäkringen. Det är vanligt att man av gammal vana väljer det försäkringsbolag man haft sin försäkring hos tidigare, eller att man tar den bilförsäkring som bilhandlaren rekommenderar.

Om du köper din bil hos en auktoriserad bilförsäljare är det troligt att du rekommenderas en märkesförsäkring. Och den kan ofta vara den fördelaktigaste försäkringen, men eftersom det ändå handlar om en relativt stor kostnad är det bättre att jämföra olika bilförsäkringar innan du bestämmer dig.

Teckna bilförsäkring online:

Moderna
Moderna Försäkringar
 • Moderna Försäkringar
 • Få upp till 20% rabatt på din premie genom att samla dina försäkringar.

  Skräddarsy din bilförsäkring med olika tilläggsförsäkringar.
 • Få ett prisförslag:
Folksam
Folksam
 • Folksam
 • Folksams Bilförsäkring Stor är topprankad i Konsumenternas jämförelse.

  Maskinskadeförsäkring ingår upp till 10 år eller 12000 mil i Bilförsäkring Stor.
 • Få ett prisförslag:
ICA
ICA Försäkring
 • ICA Försäkring
 • Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka ingår, båda helt utan självrisk.

  Bonus: ICA-bonus för dig med något av ICAs kort på hela försäkringskostnaden
 • Få ett prisförslag:

Den där obligatoriska försäkringen som du, och alla andra fordonsägare, måste ha är alltså en trafikförsäkring. Denna försäkring är till för att skydda dina medtrafikanter, och täcker skador som du råkar orsaka i trafiken. Om du backar in i grannens häck, eller kör på en bil, till exempel, ersätter trafikförsäkringen skadorna på häcken och på den bil du kör på. Men, den ger ingen ersättning för skador på din bil. OM det sker en trafikolycka ger försäkringen ersättning för skador på de som färdas i din bil, och också på andra personer som är inblandade i olyckan, och deras egendom.

Men, precis som i tidigare exempel får du ingen ersättning för de skador som uppstår på din bil. Det är för att kunna få ersättning för dessa skador som du måste teckna en bilförsäkring. Trafikförsäkringen måste du alltså, enligt lag, ha medan bilförsäkringen är frivillig. Den tecknar du för att slippa stå för alla kostnader själv om något oförutsett skulle inträffa.

Skillnaden mellan försäkringsbolag

När man först börjar titta på bilförsäkringar tycks det som om alla är i stort sett likadana. Det kanske inte spelar någon roll vilken försäkring man väljer om alla har samma innehåll. Men, det är tyvärr inte så enkelt att försäkringarna är exakt likadana. Även om nästan alla försäkringsbolag erbjuder både en helförsäkring och en halvförsäkring, och omfattningen på de två nivåerna är relativt likartade. Det kan finnas små variationer som kan göra stor skillnad om olyckan är framme, och det skiljer sig också när man ser på hur olika försäkringsbolag ersätter vissa skador och hur stor självrisk du får betala.

Visserligen får du hjälp med ungefär samma saker i alla bolagens halvförsäkringar som täcker skador som uppstår på grund av brand eller stöld, glasskador och maskin- och elektronikskador. I halvförsäkringen ingår oftast också räddning och krishantering vid olycka, och ett rättsskydd som ger dig ersättning för advokat- och rättegångskostnader om du tvingas in i en rättstvist. Och detta rättsskydd gäller vid många olika situationer. Du får alltså inte bara hjälp om det uppstår en rättstvist efter en trafikolycka, utan också vid tvister som handlar om köp eller försäljning av bil eller om bilreparationer. Redan halvförsäkringen ger alltså ett ganska omfattande försäkringsskydd för de flesta situationer man kan hamna i som bilägare.

Välja halv- eller helförsäkring till sin Passat?

Men, om du också vill ha hjälp med vagnskador måste du teckna en helförsäkring. Den stora skillnaden mellan en halvförsäkring och en helförsäkring är att helförsäkringen också omfattar vagnskador. Och det är denna skillnad som är orsak till att de flesta väljer en helförsäkring till en nyare och dyrare bil. Medan man nöjer sig med att teckna en halvförsäkring om man har en bil med några år på nacken, och som inte har ett så högt ekonomiskt värde. Man får helt enkelt inte ut så mycket för en gammal bil att det lönar sig med en helförsäkring, och då väljer man hellre den billigare halvförsäkringen.

Men, om du har en ny Passat behöver du egentligen inte alls teckna en helförsäkring. I alla fall inte om du har köpt din bil här i landet. För nya bilar som säljs i Sverige har i de allra flesta fall en vagnskadegaranti. En garanti som vanligtvis gäller i tre år och under den tiden ger samma skydd som en helförsäkring om man kombinerar den med en halvförsäkring. Under bilens första år har du alltså en komplett helförsäkring men behöver bara betala för en halvförsäkring.

Om du har köpt din Passat hos en auktoriserad Volkswagenförsäljare har du troligen blivit rekommenderad att ta en Volkswagen Försäkring. Detta är en bilförsäkring som är speciellt framtagen för dig, som Volkswagen- ägare, i samarbete mellan Volkswagen Finansiering och IF Skadeförsäkring. Märkesförsäkringen har ofta generösare maskinskadeersättningar, och om du har en Volkswagenförsäkring kan du alltid vara säker på att bilen repareras på en auktoriseras Volkswagenverkstad, och att man enbart använder originaldelar vid reparationerna.

Skillnad mellan försäkringar?

Om priset inte skiljer sig alltför mycket från andra bilförsäkringar är en märkesförsäkring ofta fördelaktigare. Men, du måste givetvis inte ha en specialskräddad Volkswagenförsäkring till din Passat. Det fungerar i princip på samma sätt att teckna en helt vanlig bilförsäkring. Även om du kanske inte kan förutsätta att reparationerna alltid görs på en Volkswagenverkstad om bilen får skador.

Men alla bilförsäkringar, oavsett om det är märkesförsäkringar eller inte är uppbyggda på ett likartat sätt. Du kan, som sagt, välja mellan helförsäkring och halvförsäkring, och du kan också välja till olika tilläggsförsäkringar för att få ett ännu mer omfattande försäkringsskydd, och för att kunna anpassa försäkringen efter dina individuella behov och krav. Du kan jämföra försäkringar för att se hur de olika bolagen hanterar olika skador och det är viktigt att titta på villkoren och inte bara priset. När det gäller priset på bilförsäkringar sätts dessa individuellt och det är många olika faktorer som påverkar prisnivån.

Försäkringsbolaget gör helt enkelt en riskanalys där man ser på olika riskfaktorer som exempelvis din ålder, hur länge du har haft körkort, var du bor, vilken bilmodell du kör och andra saker som kan göra att skaderisken är högre eller lägre. Där finns alltså en hel del faktorer som du inte kan påverka, men som kan bedömas på olika sätt hos olika försäkringsbolag. Och detta kan innebära att du kan få ner kostnaden rejält om du väljer rätt försäkringsbolag.

Recension:
Bilförsäkring Passat
Betygsatt av: BilligasteBilförsäkringen.nu
Betyg: 5