Meny Stäng

Bilförsäkring Skoda

När man köper en bil behöver man ha en bilförsäkring omgående, och därför är det inte alla som tar sig tid att se sig om för att få en så bra försäkring som möjligt. Man tecknar kanske försäkringen hos det försäkringsbolag man anlitat tidigare av bara farten, eller hoppar på den rekommendation man får av bilhandlaren. Men, en bilförsäkring är en ganska stor kostnad så det är givetvis bättre att jämföra olika försäkringar så att man får den som ger mest för pengarna.

Anledningen till att det är så bråttom att teckna en försäkring är att man, enligt lag, måste ha en trafikförsäkring för att över huvud taget få köra bilen på vägen. Trafikförsäkringen är egentligen mer en trygghet för dina medtrafikanter än för dig, och det är också därför den är obligatorisk. Denna försäkring ersätter skador på både förare och passagerare som färdas i din bil vid olyckstillfället. Men, det täcker också skador som uppkommer på andra personer som är inblandade i olyckan, och deras egendom.

Teckna bilförsäkring online:

Moderna
Moderna Försäkringar
 • Moderna Försäkringar
 • Få upp till 20% rabatt på din premie genom att samla dina försäkringar.

  Skräddarsy din bilförsäkring med olika tilläggsförsäkringar.
 • Få ett prisförslag:
Folksam
Folksam
 • Folksam
 • Folksams Bilförsäkring Stor är topprankad i Konsumenternas jämförelse.

  Maskinskadeförsäkring ingår upp till 10 år eller 12000 mil i Bilförsäkring Stor.
 • Få ett prisförslag:
ICA
ICA Försäkring
 • ICA Försäkring
 • Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka ingår, båda helt utan självrisk.

  Bonus: ICA-bonus för dig med något av ICAs kort på hela försäkringskostnaden
 • Få ett prisförslag:

Din trafikförsäkring ger alltså ersättning för skador på annans bil som du kör på, men du får ingen hjälp med eventuella skador på din egen bil. Trafikförsäkringen är alltså till för att hålla andra personer skadeslösa vid olyckstillbud som du är vållande till. För att också få ett försäkringsskydd för din bil måste du komplettera trafikförsäkringen med en bilförsäkring.

Vid en första anblick kan de flesta bilförsäkringar se likadana ut. Alla försäkringsbolag erbjuder bilförsäkringar i två försäkringsnivåer; helförsäkring och halvförsäkring. Men, det är sällan så enkelt att alla är lika och att det inte spelar någon roll vilken man väljer. Om du tittar på villkoren hos olika bolag kan du se att det finns en hel del variationer. Grunden i försäkringsnivåerna är visserligen ganska lika oavsett var du tecknar din försäkring. I en halvförsäkring får du, till exempel, försäkringsskydd som gäller för stöld, brand och glasskador, liksom för skador på maskin och elektronik.

Hjälp med krishantering, räddning och rättsskydd

Du får också hjälp med krishantering, räddning och ett rättsskydd som ger dig rätt till hjälp med advokat- och rättegångskostnader om du tvingas in i en rättstvist. Halvförsäkringen är alltså ganska omfattande och inte alls så ofullständig som man kan tro på grund av namnet. Tar du en helförsäkring får du förutom allt det som finns i halvförsäkringen också ett försäkringsskydd som täcker vagnskador. Detta gör att många väljer en helförsäkring för en nyare bil, medan man tycker att det räcker med halvförsäkring om man har en äldre bil som inte betingar så högt ekonomiskt värde.

Om du ska försäkra en alldeles ny Skoda finns det dock ingen anledning att välja helförsäkringen. Om du har köpt en ny bil har den med största sannolikhet en gällande vagnskadegaranti. Denna garanti ger dig, tillsammans med halvförsäkringen, samma skydd som en helförsäkring. Det är alltså helt onödigt att teckna en helförsäkring under de första åren. Först när garantin slutar gälla, oftast efter tre år, är det dags att helförsäkra bilen. I de flesta fall ser ditt försäkringsbolag till att uppgradera till helförsäkring automatiskt när bilens vagnskadegaranti går ut.

Bra att jämföra olika försäkringar

Det är bra att jämföra olika försäkringar, och du kommer förmodligen att upptäcka att en märkesförsäkring kan vara fördelaktig. Märkesförsäkringen ser ut ungefär som alla andra bilförsäkringar men den ger oftast fördelaktigare maskinskadeförsäkring, bland annat. Man brukar säga att om priserna inte skiljer sig väldigt mycket är oftast en märkesförsäkring mest fördelaktig. Märkesförsäkringen för dig som Skoda-ägare heter Skoda Försäkring och är ett samarbete mellan Skoda Sverige, Skoda Finans och IF Skadeförsäkring. Precis som när du tecknar vilken bilförsäkring som helst kan du välja nivå på din Skodaförsäkring. Du kan välja en helförsäkring eller en halvförsäkring, och du kan välja till tilläggsförsäkringar för ett ännu mer omfattande försäkringsskydd.

Det där med att välja hur omfattande försäkring man ska ha kan ställa till en del huvudbry. Generellt brukar man teckna helförsäkring till nyare, mer värdefulla bilar, och halvförsäkring när bilen har fått några år på nacken och inte längre betingar ett så högt ekonomiskt värde. Men, det är naturligtvis en individuell fråga hur omfattande skydd man vill ha. Dessutom är det i de flesta fall helt onödigt att ha en helförsäkring till en alldeles ny bil. om du har köpt en ny Skoda har du med största sannolikhet fått en vagnskadegaranti som gäller under bilens första år. Vanligtvis gäller denna garanti under de tre första åren, men det finns också bilfabrikanter som ger garanti under längre tid. Hur länge vagnskadegarantin gäller för din Skoda kan du se på garantibeviset.

Halvförsäkring och vagnskadegaranti

Under tiden denna garanti är giltig räcker det med att ha en halvförsäkring. Detta eftersom halvförsäkringen tillsammans med vagnskadegarantin ger exakt samma skydd som en helförsäkring gör när det inte finns någon vagnskadegaranti. Har du en Skodaförsäkring behöver du inte ens hålla reda på när garantin går ut och det är dags att uppgradera till en helförsäkring, eftersom försäkringsbolaget gör detta åt dig helt automatiskt. Många andra försäkringsbolag erbjuder också automatisk uppgradering, så du behöver inte alltid hålla reda på detta själv även om du inte tecknar en speciell märkesförsäkring. Men, det är givetvis bra att ta reda på hur det ligger till med just den försäkring du har valt, så du inte riskerar att bli stående med ett försäkringsskydd som inte är komplett.

En bilförsäkring kostar en del och det är förstås viktigt att jämföra olika försäkringar för att se till att få en som ger så mycket som möjligt för pengarna. För det är just det det handlar om. När det gäller försäkringar är det inte alltid den till det lägsta priset som är den mest prisvärda. När du jämför försäkringar måste du också titta på villkoren, för att ta reda på både vad som ingår i försäkringen och hur olika skador ersätts. Men det kan också vara bra att titta på hur självriskerna ser ut, eftersom det kan finnas ganska stora skillnader här. Här på nätet hittar du de flesta bilförsäkringar som finns tillgängliga, både specialförsäkringar för Skoda och allmänna bilförsäkringar för alla bilmärken.

Recension:
Bilförsäkring Skoda
Betygsatt av: BilligasteBilförsäkringen.nu
Betyg: 5