Meny Stäng

Bilförsäkring för student

Alla som skaffar en bil vet förstås att man måste teckna en bilförsäkring. Ja, en bilförsäkring måste du egentligen inte teckna om du inte vill ha ett försäkringsskydd för din bil. Men, en trafikförsäkring måste du ha. Många tror att man bara är tvungen att ha trafikförsäkringen om man tänker köra bilen på allmän väg, men så är det faktiskt inte. Om du inte avregistrerar, eller ställer av, bilen måste du teckna en trafikförsäkring. Det går alltså inte att slippa undan försäkringen genom att säga att bilen inte är i kördugligt skick, eller att du inte planerar att ta ut den på vägen. Så länge den inte är avställd är den försäkringspliktig.

Är man student får man ofta vända på slantarna för att få ekonomin at gå ihop. Men, en egen bil är det många som måste ha även när de studerar. Bor man utanför stan är det inte alltid så väl beställt med kollektivtrafiken, och det kan finnas många anledningar till att man behöver ha en bil. Att köpa bil kostar mycket pengar, men det är tyvärr inte bara inköpet som gör djupa hål i plånboken. Det kostar en hel del att äga och köra bilen också. Det största kostnaden ligger i bensin, eller annat drivmedel, men som bilägare ska man också betala både skatt och försäkringar.

Teckna bilförsäkring som student:

Moderna
Moderna Försäkringar
 • Moderna Försäkringar
 • Få upp till 20% rabatt på din premie genom att samla dina försäkringar.

  Skräddarsy din bilförsäkring med olika tilläggsförsäkringar.
 • Få ett prisförslag:
Folksam
Folksam
 • Folksam
 • Folksams Bilförsäkring Stor är topprankad i Konsumenternas jämförelse.

  Maskinskadeförsäkring ingår upp till 10 år eller 12000 mil i Bilförsäkring Stor.
 • Få ett prisförslag:
ICA
ICA Försäkring
 • ICA Försäkring
 • Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka ingår, båda helt utan självrisk.

  Bonus: ICA-bonus för dig med något av ICAs kort på hela försäkringskostnaden
 • Få ett prisförslag:

Som student är du förmodligen van vid att leta upp alla möjligheter till kostnadsnedskärningar, och inte minst att hitta alla studentrabatter som faktiskt finns. Går det kanske att få en lägre premie på bilförsäkringen om man är student?

Om du tecknar en hemförsäkring kan du, som student, få en lägre avgift hos många försäkringsbolag. Men, när det gäller bilförsäkringar finns det tyvärr inga speciella rabatter för studerande.  Istället får du fundera på vilken typ av bilförsäkring du behöver, för att kunna välja den som ger dig mest för pengarna. Bilförsäkringarna finns nämligen i olika varianter, beroende på hur omfattande försäkringsskydd man vill ha. och i vissa fall behöver man inte de dyraste och mest omfattande försäkringarna. Har du en begagnad bil, som inte har så stort värde, kan det vara onödigt att betala för en dyr helförsäkring eftersom du troligen inte får ut så mycket om bilen skadas.

Bilförsäkring för student

Trafikförsäkringen är alltså obligatorisk för alla bilägare. Denna försäkring ingår i alla bilförsäkringar, men det är ändå inte samma sak som en bilförsäkring. Trafikförsäkringen är nämligen en försäkring som är till för att hålla dina medtrafikanter skadeslösa om en olycka sker. Om du orsakar en trafikolycka träder trafikförsäkringen in och ersätter för skador på de som åker i din bil, men den ger också ersättning för skador på andra personer och andra bilar som är inblandade. Och om du skulle råka backa in i grannens häck eller garageport ersätts skadorna av din trafikförsäkring. Men, de skador som eventuellt uppkommer på din bil täcks inte av denna försäkring. Vill du ha en försäkring som täcker skador som kan uppstå på din egen bil måste du teckna en bilförsäkring.

Försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkring till studenter

Det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkringar, och försäkringarnas innehåll kan variera mellan olika bolag. Men, hos nästan alla bolag delas försäkringarna in i tre olika nivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Till dessa kan man oftast också teckna olika tilläggsförsäkringar om man vill ha ytterligare skydd. Trafikförsäkringen utgör grunden i alla bilförsäkringar eftersom den är obligatorisk. Om du tecknar en bilförsäkring behöver du alltså inte ordna med trafikförsäkringen separat eftersom den alltid ingår i en bilförsäkring, oavsett vilken nivå du väljer.

När du ska teckna en bilförsäkring kan du alltså välja mellan en halvförsäkring och en helförsäkring. Och för att veta vad det är du betalar för, och framför allt för att slippa betala mer än nödvändigt, är det bra att känna till vad som ingår i de olika försäkringsnivåerna. Det finns, som nämnts, en del skillnader mellan olika försäkringsbolags försäkringar, men i stora drag är det ändå ungefär samma innehåll oavsett var du tecknar din bilförsäkring. En helförsäkring är förstås mer omfattande än en halvförsäkring, men namnen kan nog sägas vara lite missvisande. För Halvförsäkringen är betydligt mer omfattande än man kan tro om man bara går efter namnet. Den största skillnaden mellan en hel- och en halvförsäkring är att helförsäkringen även ger ersättning för vagnskada.

Speciell rabatt som student?

Du får ingen speciell rabatt för att du är student, men det hindrar inte att du inte kan skaffa en bilförsäkring till ett lägre pris. Genom att jämföra olika försäkringar och se vad de innehåller kan du vara säker på att inte betala för mer än du vill ha. och genom att jämföra försäkringarna hos olika försäkringsbolag kan du hitta den bästa och billigaste försäkringen för din bil. men, kom ihåg att när det gäller försäkringar är det inte alltid den till det lägsta priset som är den bästa.

Det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren så att du ser vad det är du betalar för. Dels finns det skillnader i vilka skador som ersätts och hur ersättningen ser ut. Men, andra villkor, som exempelvis självrisken, varierar också mellan de olika bolagen. Hos vissa kan du själv välja vilken nivå på självrisk du vill ha, och på det sättet påverka kostnaden för försäkringen. En högre självrisk ger ofta en lägre försäkringspremie.

Ny eller begagnad bil?

De allra flesta som har en relativt ny, och dyr, bil väljer en helförsäkring, kanske också med tillägg som passar för det sätt man använder bilen. När bilen blir äldre och värdet inte är särskilt högt kan man välja en halvförsäkring eftersom vagnskadeförsäkringen ändå inte ger så mycket då. En gammal och begagnad bil repareras oftast inte om skadan är svår. Den värderas heller inte särskilt högt när försäkringsbolaget ska betala ut ersättning för den. Så här kan du spara pengar om du har en äldre bil och vill ha en så billig bilförsäkring som möjligt.

Det bästa sättet att jämföra bilförsäkringar för att få en så bra och billig som möjligt är att titta här på BilligasteBilförsäkringen.nu. Här finns alla försäkringarna samlade och det blir enkelt att jämföra både priser och villkor.

Recension:
Bilförsäkring för student
Betygsatt av: BilligasteBilförsäkringen.nu
Betyg: 5