Meny Stäng

Trafikförsäkring

Skaffa dig en bra trafikförsäkring idag.

När du sätter dig bakom ratten på din bil, är det oftast inte första saken du tänker på. Men under huven finns det något lika viktigt som motorn själv: Din trafikförsäkring. Många bilägare har en vag uppfattning om vad deras trafikförsäkring täcker. Överraskande nog finns det flera områden där din trafikförsäkring inte gör dig någon tjänst, och att känna till dessa undantag kan spara dig tusentals kronor och en hel del huvudvärk. Det här är berättelsen om vad din trafikförsäkring egentligen innebär och varför du bör vara extra uppmärksam.

Vad täcker trafikförsäkringen?

Trots dess namn täcker inte trafikförsäkringen alla skador relaterade till bilolyckor. Kortfattat innebär trafikförsäkringen att de skador som du eller din bil orsakar till en tredje part är täckta. Dock innebär det inte att din egen bil är skyddad. Om du till exempel orsakar en olycka, kommer trafikförsäkringen att täcka skador på den andra bilen eller egendom, men inte för din egen bil. Detta är en vanlig missuppfattning som kan leda till stora kostnader om man inte är medveten om den.

Teckna en trafikförsäkring online:

Vårt toppval

ICA bilförsäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Topprankad i test

 • Fast pris i 5 år

 • ICA-bonus på försäkringen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp 24/7

Hedvig

Helt utan bindningstid

 • Utan bindningstid

 • Vägassistans 24/7

 • Personlig service i appen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassat skydd

Gofido

Konkurrenskraftigt pris

 • Utan bindningstid

 • Helt digitalt

 • Anpassa ditt skydd

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Prislappen på trafikförsäkring: Hur dyrt kan det bli?

Trafikförsäkringens kostnad varierar beroende på flera faktorer. Förutom bilens märke och modell, påverkas försäkringspremien av din ålder, körhistorik och till och med var du bor. Om du bor i en storstad med hög trafik och många olyckor, är det mer sannolikt att din premie blir högre jämfört med om du bor i en landsbygdsmiljö.

Prisexempel på trafikförsäkring och deras variation

Det bästa sättet att förstå skillnaderna i kostnader är att titta på faktiska exempel. Låt oss säga att du kör en vanlig familjebil av ett medelstort märke. Din årliga trafikförsäkring kan kosta runt 3 000 kronor beroende på ovan nämnda faktorer. Har du en sportbil eller liknande, kan samma försäkring kosta fler tusen kronor mer per år.

Hur bra försäkringsbolag kan hjälpa dig spara pengar

Olika försäkringsbolag erbjuder olika typer av rabatter som kan hjälpa dig spara pengar. Till exempel, om du har en prickfri körhistorik eller installerar säkerhetsfunktioner i din bil, kan detta leda till en sänkning av premien. Det är därför alltid smart att jämföra olika bolag innan du bestämmer dig.

Självrisken: Ett dolt kostnadsmoment i din försäkring

Utöver premiekostnaden är självrisken en faktor som många bilägare ofta försummar att tänka på. Självrisken är den summa du måste betala ur egen ficka innan din försäkring täcker resten av kostnaden vid en olycka. Beloppet kan variera dramatiskt och ha en stor inverkan på din ekonomi vid en oönskad händelse.

Betydelsen av att välja rätt självrisk

En högre självrisk innebär oftast en lägre månadspremie, men det kan slå tillbaka om du råkar ut för en olycka. Här måste du balansera mellan att spara pengar långsiktigt och att vara beredd på att betala en högre summa om olyckan är framme.

Slutet gott, allting gott?

Så vad ska du som bilägare göra? För det första, läs alltid det finstilta i ditt försäkringsavtal. Oavsett hur bra du tror att din försäkring är, finns det alltid undantag och villkor som kan påverka dig negativt vid en olycka. Om det är möjligt, överväg att komplettera din trafikförsäkring med tilläggsförsäkringar som helförsäkring eller halvförsäkring för att skydda din egen bil.

Hur du kan optimera din trafikförsäkring

För att optimera din trafikförsäkring bör du regelbundet granska och jämföra erbjudanden på marknaden. Försäkringsbolag ändrar sina villkor och priser med tiden, och det som var bäst för ett år sedan kanske inte är det bästa alternativet idag.

Din bil, ditt ansvar

Att vara medveten om trafikförsäkringens begränsningar är inte bara ett smart ekonomiskt val, det är en nödvändighet. Genom att förstå vad din försäkring täcker (och inte täcker), kan du förbereda dig bättre och undvika obehagliga överraskningar. Det är din bil och ditt ansvar att se till att du har det skydd du behöver. Så nästa gång du sätter dig bakom ratten, kom ihåg att det inte bara är vägen du ska hålla ögonen på – se till att du också har koll på din försäkring.